logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Ceļa daba, kultūrvide un valodas daudzveidība jeb salasīšanās vakars

Aktualitātes • Otrdiena, 2023. gada 25. aprīlis
18. aprīlī Ulbrokas bibliotēkā notiek trešā tikšanās ciklā “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati”. “Sākums mūs atrod pats…”, viesos mūziķis, grāmatas un dziesmu autors Kārlis Kazāks. Vakara gaitā sirsnīga saruna par cilvēkiem, Latvijas dažādām vietām un sapņiem, ne tikai, lai apstātos un atkal turpinātu ceļu, bet gan, lai radītu savu – mīlestības stāstu par ceļa dabu un kultūrvidi, sastapto ļaužu viesmīlību un kulinārajām atklāsmēm.

Intelektuālās sarunas laikā moderatore kultūras žurnāliste Liega Piešiņa rosina stāstu un mūzikas sintēzi. Tiek dziedātas tās dziesmas, kas pašas vēlas tikt nodziedātas, kas arvien uzdod jautājumus arī autoram. Kļūst saprotama igauņu izcelsmes ziemeļvidzemnieka “pareizās valodas” divējādā daba, to papildina daudzveidīgais izlokšņu lietojums un dažādās valodu saliņas. Kārļa iedvesmotājas visos laikos ir grāmatas, garas pastaigas mazpilsētās, ieklausīšanās un sarunas ar pazīstamiem un nepazīstamiem cilvēkiem, mūzika kā ceļojums, kam ir vērts ļauties, kā arī ieskatīšanās - glezniecībā, dabā. Nepamet sajūta, ka Kārlim piederētu viss pasaules laiks un būtu neiespējami nokavēt būtisko. Cilvēki tiecas pie Kārļa, lai sajustu savu identitāti un klausītos vakara viesa prasmē salasīties, tvertu Latvijas vēsturisko ainavu – vietas, skaņas, garšas un valodu. Atklāsmes par velomūzikas ekspedīcijās piedzīvoto un nu jau arī uzrakstīto lasāmas grāmatā “Sākums mūs atrod pats..”. Aizrunājamies ne tikai līdz valodas aizguvumiem un piederību kādai no valodu grupām, bet aktualizējam arī mūsdienu aktualitāti par mākslīgā intelekta izmantošanu, lai sintezētu Imanta Ziedoņa balsi tekstiem, kurus viņš pats nekad nav runājis. Arī intervijās ar citādi domājošiem Kārlis spēj rast vienojošo sarunas pavedienu. Šobrīd Kārlis Kazāks ir gandarīts par saņemto uzticību kļūt par daļu no Latvijas Radio profesionālās un spēcīgās komandas, kļūstot par Latvijas Radio 5 – pieci.lv programmas direktoru.

Rudens pusē turpināsim cikla “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati” viesošanos Ulbrokas bibliotēkā. Bibliotēkas kolektīvs ir pateicīgs par klātesošo atsaucību un interesi, ko rada katra jauna tikšanās. Sekojiet informācijai un literatūras piedāvājumam bibliotēkas krājumos, lai spējam salasīties.

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

Aktualitātes

Digitālā nedēļa 2024

Lasīt vēl

Aktualitātes

Atrodi apslēptos Stopiņu pagasta dārgumus

Lasīt vēl

Pasākums

Mācību un studiju laika pazīmes – lomas, stereotipi, pētniecība un stils

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas