logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Vakars ar Mārtiņu Mintauru jeb 19. marts 19. gadsimta noskaņās

Aktualitātes • Trešdiena, 2024. gada 27. marts

Tikšanās ciklā “Laikabiedri”. Ulbrokas bibliotēkā viesojas vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs sarunā ar kultūras žurnālisti Liegu Piešiņu par latviešu modernās kultūras veidošanos ilgajā 19. gadsimtā. 2024. gada 19. marts

Otra tikšanās Ulbrokas bibliotēkā ciklā “Laikabiedri” ir saruna starp vēsturnieku Mārtiņu Mintauru un kultūras žurnālisti Liegu Piešiņu par latviešu modernās kultūras veidošanos ilgajā 19. gadsimtā. Mārtiņš Mintaurs ir vēsturnieks ar pieredzi pētniecībā un muzeju darbā, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes docents, un Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadošais pētnieks. Uzticīgs žurnāla “Domuzīme” vēstures nodaļas redaktors un veidotājs. Interesējas par latviešu literatūru un Latvijas vēsturi 19. un 20. gadsimtā. Viņa interešu lokā ir arī kultūras mantojuma teorija un izpratne par kultūras mantojumu, kas mainās līdzi laikmetam. Tikšanās laikā M. Mintaurs gan skaidroja, kas ir “ilgais 19. gadsimts”, kādēļ tas ir svarīgs latviešu kultūrai, kā notika latviešu kultūras lielais lēciens no zemnieku tautas līdz modernai nācijai un kam šodien vajadzīgs 19. gadsimta literatūras mantojums.

Mārtiņš Mintaurs par vēsturnieka misiju uzskata „būt par neērtu faktu aizgādni vai atgādinātāju, lai sabiedrība atcerētos to, par ko tā labprāt gribētu aizmirst”. Šī atziņa spilgti atspoguļojas sērijas “Latvijas vēstures mīti un versijas” grāmatā „U. c. Ārpus kolektīvās atmiņas palikušie”. Tas ir Mārtiņa Mintaura un Māra Zandera kopdarbs -– veltīta Latvijas 19. gadsimta un 20. gadsimta pirmās puses vēsturē un kultūrā maz pamanītām, bet nozīmīgām personībām, vēstures procesiem un epizodēm.

Vēsturnieka zināšanas, kopā ar talantu kolorīti atklāt senu notikumu likumsakarības, aizrāva sarunas klausītājus un lika aizdomāties par mūsu vēsturisko atmiņu. Kāpēc mēs kaut ko atceramies, bet ko citu aizmirstam? Mārtiņa Mintaura vēstījums lika apzināties mūsu kā nācijas saistību ar saviem 19.gadsimta senčiem un savādāk izprast “laikabiedrs” jēdzienu. Kā arī apziņu, ka nepieciešama zināšanu papildināšana, meklējot informāciju grāmatu plauktos.

Viena no ieteicošajām grāmatām šajā vakarā ir Kristīnes Želves monumentālais Grosvaldu dzimtas stāsts, tostarp, arī Margaritas Mičelas romāns “Vējiem līdzi”, kas patiesi attēlo Amerikas pilsoņu kara gaitas, vairākkārtīga atsauce uz Jāņa Jaunsudrabiņa daiļradi.

Arī šovakar, atgādinot vēstures un laikmeta tendences, katrs atrada savas atbildes un saskarsmes jomas. Kā savstarpējs simpātiju apliecinājums ir vienojoši aplausi, kas tika veltīti vēsturisko atziņu izklāstītājam un komunikācijas meistaram Mārtiņam Mintauram.

Nākamā tikšanās 2024. gada 25. aprīlī, plkst.18.00. Ulbrokas bibliotēkā saruna ar izstādes “Vārdene” autori tekstilmākslinieci Gintu Kristjansoni un folkloristi Janīnu Kursīti par latviešu dabas mīlestību.

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas