logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Izzinošās nodarbības par Margaritas Stārastes daiļradi

Aktualitātes • Ceturtdiena, 2024. gada 21. marts
Februārī un martā Ulbrokas bibliotēkā viesojās Ulbrokas vidusskolas izglītojamie, lai piedalītos izzinošās nodarbībās “Margaritas Stārastes laimes namiņš: ceļojums laikā” (2. klasēm) un “Literārs un digitāls ceļojums Margaritas Stārastes pasaku pasaulē” (3. klasēm), kuras veltītas izcilai grafiķei, bērnu grāmatu ilustratorei un tekstu autorei Margaritai Stārastei 110 gadu jubilejā.

Gatavojoties tikšanās nodarbībām ar izglītojamajiem, gan otrām, gan trešajām klasēm tika sagatavotas darba lapas ar dažādiem uzdevumiem, kuri bija saistīti gan ar informācijas meklēšanu internetā, gan tās uztveršanu tekstā. Kādā no uzdevumiem bija jāatpazīst M. Stārastes “rokraksts”, nosakot, kurš no zīmējumu variantiem pieder māksliniecei. Citi uzdevumi bija saistīti ar M. Stārastes grāmatu novietojumu bibliotēkas plauktos. Un protams, uzdevums ar M. Stārastes grāmatas fragmenta lasīšanu un jautājumiem par to.

Nodarbību norise notika Ulbrokas bibliotēkas trīs dažādās telpu vidēs, katrai klasei sadaloties trīs mazākās darba grupās, kuras pēc noteikta laika savstarpēji mainījās.

Pirmā darba grupa Pētera Brūvera lasītavā klausījās bibliotēkas vadītājas un bibliotekāres Daigas stāstījumu par Margaritas Stārastes būtiskākajiem biogrāfijas aspektiem, iesaistot sarunā arī nodarbības dalībniekus. Jāpiebilst, ka kopīgās sarunas norisinājās raiti, bērni bija ieinteresēti, uzmanīgi un atsaucīgi. Neizpalika mākslinieces biogrāfiskie dzīves dati un autores darba fragmentu priekšlasījums.

Otrā darba grupa darbojās bibliotekāres Dainas vadībā lielākajā no bibliotēkas telpām – abonementā. Šeit skolēniem tika stāstīts un vizuāli rādīts kā atrast Ulbrokas bibliotēkas mājaslapā esošās informācijas sniegtās informatīvās un praktiskās iespējas, lai izmantotu elektronisko katalogu kā palīgu interesējošās grāmatas vai cita izdevuma meklēšanā. Turklāt, kā katalogā atrasto grāmatu sameklēt plauktā? Ko nozīmē uz plauktu norādēm uzraksti ar burtiem, cipariem un citām zīmēm un kā tajā visā orientēties un neapjukt? Skolēni lieliski tika galā ar uzdevumiem, kas saistīti ar M. Stārastes grāmatu meklēšanu dažādās bērnu literatūras novietojuma zonās.

Visbeidzot, trešā darba grupa darbojās Multimediju telpā, kur, skolēniem līdzdarbojoties pie datoriem, bibliotekāres Ieva un Jolanta praktiski rādīja, kā visvienkāršāk sameklēt informāciju par Margaritu Stārasti. Kopīgi tika izskatītas dažādas datubāzes, kuras pieejamas jebkuram interesentam – Digitalabiblioteka.lv, Periodika.lv, Redzidzirdilatviju.lv, kā arī Letonika.lv, kurai gan nepieciešama E-klases vai bibliotēkas izsniegta piekļuves informācija. Kā viena no noderīgām, tika ieteikta datubāze News.lv, kur atrodami avīžu raksti, kas pilntekstā lasāmi tikai no publisko bibliotēku datoriem. Minētajās datubāzēs pēc dažādiem kritērijiem tika meklēti fotoattēli, videoieraksti un dažādas publikācijas, kas vēlāk būs noderīgas gan skolas uzdevumu izpildē, gan tālākajos izglītības procesos.

Arī multimediju telpā skolēni uzdeva dažādus interesantus jautājumus un pamanīja nianses redzētajās datubāzēs. Piemēram, vienā no tām attēlā esot redzami “branči” (no angļu “branch” vai “brunch). Noskaidrojām, ka tie tomēr ir latviešu tautiskie brunči. Noskatoties filmiņu par M. Stārasti, bērni secināja, ka tajā ilustratore izskatās jaunāka nekā publicētajās bildēs ierasts redzēt. Daži ievēroja, ka senāko laiku skolēni no mūsdienu atšķiras ar to, ka ekrānā redzamie tērpušies skolas formās. Tā vārds pa vārdam un vairāki skolēni atzina, ka nemaz negribot iet atpakaļ uz skolu, jo bibliotēkā esot gana interesanti.

Ja arī Tu vēlies izmantot dažādas informācijas izguves datubāzes un citus akadēmisku iestāžu veidotus resursus, tos atradīsi Ulbrokas bibliotēkas mājaslapas sadaļā “Resursi”.

Novēlām visiem lasīšanas un izzināšanas prieku un gaidām ciemos Ulbrokas bibliotēkā!

Ieva Mūrniece un Daina Kalmane,
Ulbrokas bibliotēka

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas