logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Sestdienas grāmatu piedzīvojums

Aktualitātes • Trešdiena, 2024. gada 14. februāris
No 2001. gada Latvijā veiksmīgi darbojas lasīšanas veicināšanas programma "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija". Tā ir LR Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālās bibliotēkas finansēta Bērnu literatūras centra iniciatīva, ko raksturo visplašākais aptvērums. Programma tiek īstenota ikvienā Latvijas novadā un, kopš 2007. gada tā ir pieejama arī ārpus Latvijas robežām. Katrai vecuma grupai ieteiktās grāmatas lasa un vērtē bērni, jaunieši, no 2012. gada – arī pieaugušie. Rādot priekšzīmi bērniem, par žūrijas ekspertiem ir kļuvuši daudzi vecāki, vecvecāki un skolotāji.

Programmas mērķis ir veicināt lasītprasmi un interesi par grāmatām, vienot lasītājus un rosināt diskusijas par grāmatām, sekmēt augstvērtīgas literatūras izplatību. Šobrīd ļoti aktuāla problēma.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) lasīšanas veicināšanas programma "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2023" tuvojas savam noslēgumam 852 publiskajās un skolu bibliotēkās, kā arī 73 latviešu diasporas centros 28 valstīs. Lielie lasīšanas svētki notiks LNB Ziedoņa zālē 2024. gada 23. martā, bet līdz 31. janvārim programmas dalībnieki varēja nobalsot par grāmatām, kuras iepatikušās visvairāk.

Lasīšanas veicināšanas programmā Ulbrokas bibliotēka piedalās trešo gadu un ar katru gadu dalībnieku skaits pieaug. Tradicionāli ulbrokiešu žūrijas dalībnieki tiekas gan uzsākot "Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas" kārtējo sezonu, gan to noslēdzot. 2023.gada nogalē notika tikšanās ar Dainu Tabūnu, kuras grāmata “Lasis Stasis un Atlasijas okeāns” ir iekļauta žūrijas grāmatu grupā “9+ ”.

Sestdienas tikšanās notika aizrautīgu grāmatu lasītāju noskaņā, kad tika apspriestas izlasītās grāmatas un klātesošie atzina, ka vispopulārākais ir Dzintara Tilaka darbs “Zlatas ceļš”. Grūtības nesagādāja spēle “radio lasījumi”, kad bija jāatmin nolasīto fragmentu grāmatas, jo lasīts ir gana daudz.

Cerams, ka piedzīvotais ļāva ikvienam no klātesošajiem sajusties kā lasīšanas vēstnesim, kas bagātina sevi un apkārtējos. Un, protams, Ulbrokas bibliotēka arī lasīšanas vēstnesis!

Liega Piešiņa,
Ulbrokas bibliotēka

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas