logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Sirdsapziņas skarti

Aktualitātes • Otrdiena, 2023. gada 5. decembris
Šogad noslēdzošā tikšanās ciklā “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati” notika 28. novembrī. Ulbrokas bibliotēkā viesojās rakstnieks Māris Bērziņš. Vakara gaitā sarunā ar kultūras žurnālisti Liegu Piešiņu atklāja to, kā autoram jau divdesmit gadus izdodas radīt spilgtus mākslas darbus, kuru elektrizējošais spēks ievelk sevī, liek domāt un just līdzi.

Pirmajā desmitgadē autors galvenokārt rakstījis īsprozas darbus – debijas romāns “Ērika Trauma sapnis”, krājums „Gūtenmorgens”, bērnu grāmata "Resnais svešinieks jeb pasaka par Kristeru un cūkmenu”, lugas, kas izdotas grāmatā „Iztēlojies. Trīs lugas”. Otrajā desmitgadē M. Bērziņš raksta galvenokārt izvērstus tēlojumus. Lasītāju vērtējumam pieci romāni "Titāna skrūves", "Sveiks, Dzintar Mihail!", "Svina garša”, "Aizliegtais pianīns", "Nākotnes kalējs". Vairākkārt godalgotais “LATVIJA. XX gadsimts” sērijas romāns "Svina garša” tiek apbalvots ar Baltijas Asamblejas balvu literatūrā. Rakstniecības un Mūzikas muzejs sagatavojis literāru pastaigu Torņakalna ielās, kas interesentus mūsdienu ainavā iepazīstina ar Māra Bērziņa romānā “Svina garša” atspoguļotajiem notikumiem. Tā ir iespēja neklātienē satikt grāmatas autoru, aplūkot vietu un varoņu prototipus, ceļot laikā un salīdzināt savu pieredzi ar grāmatas varoņa Matīsa Birkena dzīves redzējumu. Pieminēšanas vērta ir arī režisora Valtera Sīļa izrāde Latvijas Nacionālajā teātrī pēc Māra Bērziņa romāna ar tādu pašu nosaukumu.

Rakstnieks atklāj, ka vislabākā rakstīšanas vieta ir mājas – visas dienas garumā, iestarpinot pastaigas, pētniecības un rakstīšanas lietas, top romāns. Autors ir teicis: “Rakstu it kā iedomātam lasītājam, kuram patīk tas pats, kas man. Galvenais, lai viss kopā skanētu skaidri un interesanti. Valodu izmantoju par instrumentu, lai kaut ko daudzmaz sakarīgu izstāstītu.” Par savu veikumu literatūrā 2022. gadā Māris Bērziņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.


Attēls. Tikšanās ciklā “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati”. Viesos rakstnieks Māris Bērziņš sarunā ar kultūras žurnālisti Liegu Piešiņu. 2023. gada 28. novembris.

Tikšanās ar rakstnieku klātienē jauniešus noskaņo domai par savas grāmatas rakstīšanu.

Vērīgais klausītājs uzzina, lai uzlabotu ideju dzimstību un radošo domāšanu, autoram labpatīk kaut ko padarīt ar kreiso roku, kas labrocim nav ērti un parocīgi, bet domu rosinoši.

Vissvarīgāk autoram gan dzīvē, gan literārā darbā ir sadzīvot ar sirdsapziņu.

Sirdsapziņas skarti, un ne tikai, autora morālo uzskatu vērtēti, bet arī klātesošo, ir Viļa Lāča jeb romānā "Nākotnes kalējs" aprakstītie notikumi. Autors liek domāt par laikmeta un cilvēka attiecībām visos laikos. Jaunība un pieredze, degsme un pravietojums sakausējas vienuviet. Piparkūkas sirds formā aizceļo pie katra šī vakara dalībnieka. Esam sirdsapziņas skarti un pārdomās par latviešu literatūras lielprojekta "Es esmu..." radītajām attiecībām, kur rakstnieki atšķirīgā stilistikā pievēršas vēsturiskajiem notikumiem un mērķtiecīgi sasniedz auditoriju.

Literārā darba fragmenta priekšlasījumam autors izvēlējās stāstu no jaunākās grāmatas "Pastāsti par dziesmusvētkiem” – asprātīgi, vitāli, attapīgi, romantiski, dedzīgi, radoši par dziesmusvētkiem un ar to apsēsto latvieti.

Tādi nu mēs esam, arī šajā sniegotajā vakarā, lai katram gabaliņš mīlestības, pašcieņas un pašapziņas jūtas par literatūru, savu tautu un brīvo valsti.

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja


Attēls. Ulbrokas vidusskolas 11. klases izglītojamie ar latviešu valodas skolotāju Ingu Buiviti. 2023. gada 28. novembris

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas