logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Ziemeļvalstu literatūras nedēļas svētku vakars

Aktualitātes • Ceturtdiena, 2023. gada 16. novembris
Attēls: Ziemeļvalstu literatūras svētku vakars. Darba fragmenta lasījums no Astridas Lindgrēnes grāmatas “Emīla jaunie nedarbi”, ciemos tulkotāja un bibliotekāre Mudīte Treimane.

2023. gada 13. novembrī Ulbrokas bibliotēkā pulcējās lasītāji, kas labi pazīstami ar Ziemeļvalstu literatūru, ir ikgadēji “Krēslas stundas” vakaru apmeklētāji vai ar Ziemeļvalstu kultūru tikai sākuši iepazīties. Šajā lietainajā, tumšpilnajā vakarā ikviens nācējs tiek ļoti gaidīts un aicināts uz tējas tasi. Pasākuma ievadvārdus teica bibliotēkas vadītāja Daiga Brigmane. Tā, kā tuvojas šī pasākuma apaļais – 20 gads, tad šajā reizē prezentācijā atskatījāmies uz iepriekšējo gadu dalībnieku foto, kur kāds, iespējams, atpazina arī sevi.

Vakaru uzsākam ar stāstījumu par šīgada tēmu, plakātu un lasāmajiem tekstiem. Pieaugušie šogad lasa fragmentu no Ingvillas H. Risheijas grāmatas “Stargate. Ziemassvētku stāsts”, bet mēs atļaujamies būt mazliet bērnišķīgi un palasīt kādu Emīla darbu un nedarbu fragmentu. Tomēr, līdz tam vēl iepazīstam, kādu valstu kultūras iestādes vēl piedalās šajā vakarā. Ar mums kopā šajā nedēļā ziemeļu autoru grāmatu svētkus svin kā labi zināmajās, lielajās Ziemeļvalstīs, tā arī Ālandu salās, Fēru salās un Grenlandē. Ziemeļvalstu grupai šajā pasākumā pievienojušās arī Baltkrievijas, Beļģijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Ukrainas un protams – Latvijas bibliotēkas. Pasākuma apmeklētājiem stāstījām par Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā paveikto projektu jomā un par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra sagatavoto informāciju attiecībā ieteicamajām grāmatām, kuras rada Ziemassvētku noskaņu kā lieliem, tā maziem. Pieminējām dažādus Latvijā notikušus pasākumus, kas saistīti ar Ziemeļvalstu literatūru.

Kā allaž, būtiski ir informēt par jaunākajiem Ziemeļvalstu autoru izdevumiem latviešu valodā, kurus lasītāji var iepazīt un paņemt no Ulbrokas bibliotēkas grāmatu plauktiem. Starp minētajām grāmatām gan trilleriski kriminālromāni, kuri šobrīd ļoti iecienīti apmeklētāju vidū, gan klasika – Tūves Jānsones un Astridas Lindgrēnes darbi, gan mūsu kaimiņvalstu autoru augstvērtīgi romāni, gan Ziemeļvalstu autoru bērnu grāmatiņas lielā dažādībā, gan atsevišķi nozaru literatūras izdevumi. Šeit jāpiebilst, ka šogad vislasītākais ir lietuviešu autores Gajas Gunas Ekles darbs “Brālis, kas nebija vajadzīgs”, kurš iekļauts arī 2023. gada Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas grupā tiem, kam 9 gadi un vairāk , bet pieaugušajiem – zviedru autores Katarinas Maseti romāns “Puisis no blakuskapa”.

Tomēr katram šādam darbam vajadzīgs arī radītājs, tāpēc šogad izvēlējāmies lasītājus iepazīstināt ar tulkotāju un bibliogrāfi Mudīti Treimani. Ulbrokas bibliotēkā šobrīd ir 63 izdevumi, kuru tapšanā piedalījusies Treimanes kundze, bet Latvijas Nacionālās bibliotēkas informācija atspoguļo 143 ierakstus, Mudītei esot tulkotājai un priekšvārdu autorei. Jāpiebilst, ka darbi tulkoti ne tikai no zviedru, bet arī no dāņu un angļu valodas.

Par tulkošanas niansēm vakara viešņu izjautāja Liega Piešiņa. Atmiņā palicis, ka viens no pirmajiem tulkojumiem publicēts grāmatā, kas veltīta jaunatnei. Mudīte savulaik bijusi arī angļu valodas pasniedzēja. Treimanes kundzei darba nekad netrūkst. Viņas laiks vienmēr noritējis starp pienākumiem Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un tulkošanu. Savulaik strādājusi esot tulce ārzemju viesiem. Pati pabijusi Zviedrijā un tikusies ar Zviedrijas latviešiem. Vakara gaitā viņa izteicās par dažādiem vārdu atveidošanas knifiņiem, piemēram sarakstē ar Astridu Lindgrēni minēto lopiņu, kas nav sivēns, bet jātulko kā – “ruksis”. Mudīte stāsta, ka ar grāmatu autoriem sazinoties, ja tulkošanas gaitā rodas vajadzība noskaidrot kādu nezināmu vai latviski neatveidojamu vārdu. Uzzinājām arī citas rakstniecības īpatnības.

Vakara neiztrūkstošs elements ir kādas grāmatas daļas lasījums. Tā Mudīte Treimane un Liega Piešiņa lasīja fragmentus no grāmatas “Lennebergas Emīla jaunie nedarbi” nodaļas “Pirmdien, 26. decembrī, kad Emīls sarīkoja lielas dzīres Kathultā un noķēra vilku bedrē komandanti”. Uz Emīla tēmas turpinājumu aicināja bibliotekāre Daina, sasēdinot pasākuma apmeklētājus pie Kathultas sētas un Ziemassvētku stilā noformēta galda un aicinot katram izlasīt kādu īsu, asprātīgu fragmentu no grāmatām par Emīla piedzīvojumiem. Un kur tad vēl izklaides ar un ap slaveno terīni! Tāda bija atceļojusi arī pie mums un katrs varēja mēģināt to uz uzlikt galvā un neiesprūst.

Noslēgumā noritēja draudzīgas sarunas un nākamā Ulbrokas bibliotēkas pasākuma apmeklējuma plānojums. Fotoattēlus ikviens var aplūkot Ulbrokas bibliotēkas mājaslapā vai Facebook kontā.

Ieva Mūrniece,
Ziemeļvalstu literatūras nedēļas pasākuma vadītāja un bibliogrāfe Ulbrokas bibliotēkā

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas