logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Domas novembrī un līdzatbildība ikdienā

Aktualitātes • Otrdiena, 2023. gada 7. novembris
Ulbrokas bibliotēka Latvijas svētku mēnesī fotoizstādes veidā ir aktualizējusi stāstu par cilvēkiem ar retām slimībām. Izstāde vedina iepazīt cilvēkus ar retām slimībām, atgādinot, ka vienlīdzīga un pieejama veselības aprūpe visiem ir svarīgākais solis ceļā uz cilvēcību. Ar ekspozīcijas radošo ieceri iepazīstināja Sanita Siņica. Īpašā bērna Kriša mamma, saka: “Mēs esam sabiedrības daļa, kuru neizvēlas publicēt uz žurnālu vākiem, kura nereti ir neērta, nepieņemta un nesaprasta. Tikai runājot, stāstot un rādot mēs to varam mainīt!”.

Astoņu fotogrāfiju tekstu autore ir Latvijas Reto slimību alianses valdes locekle Ieva Plūme. Fotogrāfiju autore Natālija Petruhina. Latvijas Reto slimību alianse ir nevalstiska organizācija, kas pārstāv cilvēkus ar retām slimībām, regulāri rīkojot dažādus pasākumus sabiedrības izglītošanai par šo cilvēku ikdienu. Šoreiz īstenotā ideja turpina īpašu fotodarbu izstādīšanu Latvijas bibliotēkās. Ulbrokas bibliotēka ir pirmais izstādes pieturas punkts un vēstījums par šo tēmu. Šogad novembrī fotoizstāde “Dzīvība ir vērtība” ir apskatāma Ulbrokas bibliotēkā.

Izstādes atklāšanas dienā, 3. novembrī, notika diskusija, kuras laikā Latvijas Reto slimību alianses valdes priekšsēdētājs Juris Beikmanis un Ropažu novada domes un pašvaldības darbinieki, tostarp, Haralds Burkovskis, Alvis Zīriņš, Daiga Brigmane, Ainārs Vaičulēns, Inese Skrastiņa pārrunāja jautājumus par sabiedrības un sociāli atbildīgas rīcības iespējām, veidojot atbilstošu vides pieejamību reto slimību pacientiem gan ārtelpās, gan iekštelpās – spēļu laukumi, gājēju celiņi, lifti, ēdiena uzsildīšanas iespējas, pārtinamie galdi. Cieņpilni, cilvēcīgi un ar sapratni par pieņemošu, domājošu un veselīgu attieksmi ik dienas, uzsverot un saklausot, ka vienlīdzīga un pieejama veselības aprūpe – diagnostika jeb slimības noteikšana un konstatēšana, ir ļoti būtiski ikvienam sabiedrības pārstāvim.

Novērtējot publisko bibliotēku iekļaujošās izglītības iespēju un savstarpējo izpratni, pateicos par sadarbību ar Sanitu Siņicu, Latvijas Reto slimību alianses pārstāvi un projekta “Veselība – mūsu cilvēktiesības” eksperti. Savstarpēji vienojāmies, ka aizņemtajā, steidzīgajā, nogurušajā, bet empātiskajā lasītājā vai sabiedrībā kopumā ir jārada līdzatbildība – just ar prātu un domāt ar sirdi. Ne tikai novembrī!

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas