logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

VKKF projekts “Rakstītāji un rakstu zīmes: latviešu autori un literatūra Latvijas bibliotēkās”

Aktualitātes • Piektdiena, 2023. gada 27. oktobris
Sadarbojoties Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un Valsts Kultūrkapitāla fondam Latvijas publiskajās grāmatās nonākušas jaunas, augstvērtīgas grāmatas, kuras piedāvājuma ziņā sevī ietver – oriģinālliteratūras darbus, kultūras izdevumus, vārdnīcas, enciklopēdijas, uzziņu literatūru, kā arī augstvērtīgus tulkojumus. Ekspertu komisijas sēde izvērtējusi izdevēju piedāvātās grāmatas. Kopumā tika iesniegti 394 grāmatu pieteikumi no 36 Latvijas izdevējiem. Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar bibliotēku, literatūras un grāmatizdevēju jomas ekspertiem sagatavojusi iepērkamo grāmatu sarakstu, kurā iekļauta 321 grāmata no 39 izdevējiem. 68% ir oriģinālliteratūra un 32% ir tulkojumi. Šī projekta ietvaros Ulbrokas bibliotēka atlasīja grāmatu kolekciju, kura savus lasītājus iepriecinās ar 11 jaunām grāmatām.

Latviešu nozaru literatūru raksturo aktuāls vairāku grāmatu autora Ērika Jēkabsona darbs “Latviešu virsnieki Krievijas impērijas armijā: 19. gadsimta otrā puse – 1914. gads”. Vēstures tēmu, gan mūzikas nozarē, skar mūzikas zinātnieka Arnolda Klotiņa grāmata “Mūzika bēgļu gaitās: latviešu mūzikas dzīve un jaunrade pēckara Eiropā 1944-1951.”

Kultūras un mākslas jomu pārstāv Kristīnes Zaļumas, LNB Letonikas un Baltijas centra vadītājas izdevums divos sējumos un burtnīcā – “Vidzemes muižas un to bibliotēkas”. Grafisko lugu kategorijā varētu iekļaut Laura Gundara un Mariannas Lapiņas kopdarbu “Dzimtas asinis” ar apakšnosaukumu “Ļoti pareiza puiša murgains sapnis, gaidot rītu.”

Latviešu valodas un skaitīšanas pamatus lasītājs iepazīs Daigas Čerikovas un Olgas Žuravļovas grāmatas un mācību pielikuma “Spēlējos un mācos kopā ar pelēnu Ēci un kaķēnu Brenci”.

Starp tulkojumiem sērijā “Orbītas bibliotēka” iznākusī, lasītāju iecienītā ukraiņu rakstnieka Serhija Žadana grāmata “Harkivas Dinamo” un serbu autora Danilo Kiša “Mirušo enciklopēdija”. Kvalitatīvu ārvalstu daiļliteratūru raksturo arī pasaulē ļoti populārā franču rakstnieka Ērika Emanuela Šmita darbs “Trīs sievietes spogulī”, amerikāniešu Emīlijas Henrijas “Pludmales romāns” un N.K. Džemisinas godalgotais “Piektais gadalaiks”. Tāpat godalgots ir arī amerikāņu fantastikas rakstnieka Džona Skalzi darbs “Spoku brigādes”.

Katrs kolekcijas izdevums drīzumā sagaida savu lasītāju Ulbrokas bibliotēkā! Sekojiet, jautājiet, atklājiet!

Ulbrokas bibliotēkas bibliogrāfe
Ieva Mūrniece

Jauno grāmatu apskats

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas