logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Lūk, ko vajag rudenī jeb Andra Kalnozola tikšanās Ulbrokas bibliotēkā

Aktualitātes • Otrdiena, 2023. gada 24. oktobris
Pēc publiski pieejamās informācijas ikviens atradīs, ka Andris Kalnozols ir rakstnieks, dramaturgs, režisors un aktieris, kas dzimis Talsos. Kopā ar citiem jaunajiem aktieriem un režisoriem nodibinājis eksperimentālu leļļu un objektu teātra trupu "Umka.lv", bijis tās izrāžu līdzautors un aktieris. Vairāku lugu, libretu un scenāriju autors arī citos teātros. Ieguvis bakalaura un maģistra grādu Latvijas Kultūras akadēmijā.

Literāro darbu publikācijas kopš 2001. gada, dzejoļi publicēti tādos izdevumos kā "Literatūra un Māksla Latvijā", "Talsu Vēstis", "Pedvāles burtnīca", interneta žurnāls "Satori". 2020. gadā iznācis Kalnozola debijas romāns "Kalendārs mani sauc", kas apbalvots ar Aleksandra Pelēča literāro prēmiju un Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā "Spilgtākā debija". 2022. gada aprīlī romāna dramatizējuma pirmizrāde Valmieras Drāmas teātrī Mārtiņa Eihes režijā, kas "Spēlmaņu nakts" ceremonijā apbalvota piecās balvu kategorijās.

Šobrīd režisors Juris Poškus turpina darbu pie spēlfilmas pēc romāna motīviem.

Daudz vai maz sapratīs vien tas, kas pratīs novērtēt vienu no populārākajām latviešu autoru grāmatām pēdējā desmitgadē. Ne tikai grāmatas, bet tikšanās pamatā ir tīkama intonācija - tā ir gana silta, gana patiesa. Pārliecināmies, ka grāmatā, izrādē atainotie varoņi ir patiesi savās velmēs, jūtās, problēmās un tas ir stāsts par mums visiem. Visiem mums, kas ir kalendārā, ja spējam runāt ar vai bez smiekliem par savām attiecībām ar laiku, ticību, sabiedrību. Vienlīdz Oskara tēls liek daudz domāt par cilvēkmīlestību un iecietīgumu. Līdzīgi kā autors viņš ir brīvs savās domās, attiecībās un meklējumos.

Andra Kalnozola rokrakstam ir savdabīgs spēks. Tas, ko viņš raksta, kļūst par īstenību. Piedzīvots klejojumos ārpus Latvijas vai, izdzīvots sapņos, sasniedzot nezināmas vietas, sastopot nezināmus cilvēkus turpat Talsos vai citviet pasaulē. Autora vārdiem: “Varētu teikt, ka tās lugas, kas man bija jāraksta, man nav, bet tā luga, kas man nebija jāraksta, man ir. Tur, kur man bija jābrauc, es neaizbraucu, bet tur, kur man nebija jābrauc, es esmu. Ko lai dara ar sevi?” A. Kalnozols.

Arī šobrīd autors ir jauna galvenā varoņa un sajūtu meklējumos, jo pašam tik tīkams ir ierastais nezināmais un neparedzamais piedzīvojums. Stāsts par sastaptiem cilvēkiem, pārdzīvoto, piedzīvoto, tostarp vientulību un notikumiem dažādās pasaules vietās pārtaps jaunā darbā. Mēs klātesošie pateicamies par savstarpējām sarunām un interesantiem viedokļiem, ko tikšanās laikā īstenoja moderatore Liega Piešiņa. Lasīsim žurnāla “Rīgas Laiks” “Mazās grāmatiņas” – A. Kalnozola “Eiropas smaržas”. Domāsim par citādo un grāmatas neizskaidrojamo fenomenu, kas nu jau tulkota lietuviešu, igauņu, armēņu valodās. Piekrītu atziņai “Lūk, ko vajag rudenī, un gan jau ne tikai rudenī, vajag laiku izprast sevi un sevi starp pārējiem”. Lai ikvienam lasītājam ir kāda grāmata, kas liek domāt un rada prieku par citādo!

Šogad noslēdzošā tikšanās ciklā “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati” notiks 28. novembrī, plkst.18.00. Viesos rakstnieks Māris Bērziņš. Atklāti par to, kā izdodas radīt spilgtus mākslas darbus, kuru elektrizējošais spēks ievelk sevī, liek domāt un just līdzi. Pirmā grāmata – romāns "Ērika Trauma sapnis" izdota 2003. gadā, bet kopš 2007. gada viņš ir ne tikai Latvijas Rakstnieku savienības biedrs, bet lasītāji jūsmo par viņa varoni Gūtenmorgenu. "Dienas Grāmatas" sērijās iepazinām Māra Bērziņa romānus "Svina garša" (2015) un "Nākotnes kalējs"(2021), bet jaunākā grāmata ir "Pastāsti par dziesmusvētkiem", kurā autors radījis 21 pastāstu, katrā no tiem asprātīgi iedzīvinot vitālo, attapīgo, romantisko, dedzīgo, radošo un ar dziesmusvētkiem apsēsto latvieti. Uz tikšanos Ulbrokas bibliotēkā!

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

Tikšanās ciklā “Rakstnieku stāsti – konteksts un priekšstati”. Viesos grāmatas “Kalendārs mani sauc” autors Andris Kalnozols. Cik ļoti mēs pazīstam katrs pats sevi un apkārtējo pasauli? Autora klejotāja daba, vērojumi un iespaidi sarunā ar kultūras žurnālisti Liegu Piešiņu. 2023. gada 17. oktobris.

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas