logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

“Juku jukām” dzejnieka mājas pagalmā

Aktualitātes • Ceturtdiena, 2023. gada 14. septembris
Ir piektdienas vakars, kad notiek dziesmas un dzejas notikums Pētera Brūvera mājas “Kalēji” pagalmā, kas jau devīto reizi pulcina Dzejas dienas dalībniekus un klausītājus. Meža ieloka iekārtotajā laukumā, īpaši daudzskaitlīgi neaicinātiem odiem, tīkams vakars. No otras puses klātesošo nemitīgi aplausi skatuves virzienā.


Folka un roka grupas “Juuk” uzstāšanās. Dziesmas un dzejas vakars Pētera Brūvera mājas “Kalēji” pagalmā. Ulbrokas Meža kapi. 2023. gada 8. septembris.

Šajā vakarā dzeja elpo ar tevi, mani, ar katru no mums. Jāņa Elsberga dzejoļu priekšlasījums no jaunākā dzejoļu krājuma “Bez variantiem” nav tikai acumirklis, bet ļoti svarīga sajūta, lai iemīlētos tekstā, vārdos un dzejniekā. Dzeja elpo patiesības un jūtu kategorijās, to caurstrāvo skaistums, mīlas un pagājības lirika. “Kā man uzdāvināt tev/Savu rudeni/ Un palikt bezlaikā dzīvam?/Tāds ir jautājums./(Ar kolēģi Šekspīru padomāsim par to)”. Laika kategorijās šajā krājumā sapņi un īstenība mijas ar neticību, neziņu un nevēlēšanos kādam ko lūgt. Grūti elpot, kad vajag brīvu elpu! “Pienākums elpot tiek pildīts”. Sarakstītie dzejoļi dzejnieka prātā rada nemieru un “liek atgriezties tajos dzīves brīžos, kuros tie tapuši“. Neizpaliek arī dzejoļos paustā neprātīgā laimes sajūta “kukainis uzkrita, iekārtojās ērti un netraucēti, atrada mani par labu esam, ņēmās skūpstīt un netīšām iezīdās tā, ka pats vairs netika prom, un atdeva man pilnīgi visu, kas vien viņam bija, ko dot. un kopš tā laika es biju, esmu un vienmēr būšu tā kukaiņa ķerts”.

Mūsuprāt, lielā mērā Jāņa Elsberga dzeja, acumirkļa izjūta saduras ar vārdu un ir radniecīga Pētera Brūvera dzejas sajūtām, lai atgādinātu, kas mēs esam valodas ziņā. Šo lielisko sajūtu pastiprina balādiskie dziesmu teksti. Grupa ”Juuk” jaunākā albuma “Muļķa stabule” dziesmām izvēlējušies Pētera Brūvera vienu dzejoli un trīs tulkojumus no krājuma “Divpadsmit metieni. Dzejas un atdzejas”.

Folka un roka grupa “Juuk” ir muzikāla apvienība, kas klātesošos klausītājus aizved latviešu un lietuviešu autoru dzejiskā ceļojumā. Pēters Brūveris. Antans Jonīns. Henriks Radausks un citi sacerētāji izvēlēti par dziesmu tekstu autoriem grupas atskaņotajām dziesmām. Ar seno stāstnieku, muzikālo formu, dzejnieku tekstiem, folka tradīciju, tās mainīgumu un mūziķu personīgo pieredzi, saklausām tēmu aktualitāti un ieelpojam dzejas dienu pasākumu “Kalējos”.

“Kalēji” ir viensēta, kuru 1930. gadā cēlis kalējs Jānis Generts. Pētera Brūvera dzimtās mājas, kurās 1964. gadā vecāki Vija un Pāvels Brūveri kļūst par saimniekiem. Šeit arī iedibināta paša dzejnieka iedomāta balva – kuvalda, veseris, āmurs, kas 1996. gadā vienuviet nonākušiem dzejdariem tiek darīts zināms. Starp viņiem Aivars Neibarts, Edvīns Raups, Maira Asare, Māris Salējs, Juris Kunoss.

Ideju par balvām Ulbrokas bibliotēka pārradījusi koka priekšmetos, kas no 2015. gada ir kļuvusi par Dzejas dienas goda balvu. Tai, kalēja mājas, kalēja amatam piedienīgs izskats un, tos ik gadu izgatavo koka lietu amatnieks Jānis Grazdanovičs. Šogad izvēlētais koks ir Ukrainas ozols un Latvijas priede.

Pirmie balvas saņēmēji 2015. gada 11. septembrī rakstījuši “Ļoti omulīga lauku sēta un patīkama kompānija Brūvera garā – zelta kuvaldas kavalieri: Dainis Gintals, Mindaugs Nastaravičs, Artūrs Vaļonis, Giedre Kazlauskaite”.

Dzejas dienas 2023 – “Dzeja elpo” koka āmuru, vērtīgāko kalēja darba rīku, saņem grupas “Juuk” dalībnieki Sniedze Prauliņa, Oskars Jansons, Edgars Šubrovskis un producente Sabīne Vandāna. Saliedētākā pasākuma vadītāja Liega Piešiņa un dzejas dienas notikuma dokumentētājs Roberts Skrajāns.

Esam notikumu un siltu sajūtu varā, kuram neiztrūkstoši seko autogrāfu izgūšanas laiks. Atbilstoši Dzejas dienas 2023 moto - dzeja ir priekos un bēdās, mierā un kārā, nomodā un sapnī, pavasarī un rudenī, ieelpā un izelpā. Dzeja elpo ar tevi.

Laikā un vietā, kad kaut kas pajūk, izjūk vai vienkārši jūk, vienmēr veidojas kas jauns un elegants. Ar to saistāms, ne tikai grupas “Juuk” nosaukums, bet gan grupas muzikālā darbība, par to liecina klāt neesošā dzejnieka Jāņa Elsberga, bet Ulda Bērziņa dalība un dzejnieka Pētera Brūvera ģimenes locekļu daļēja līdzdalība.

Ulbrokas bibliotēka pateicas visiem par klātesamību, sirsnību un dāvāto siltumu. Uz tikšanos nākamgad, kad Dzejas dienas “Kalējos” tiks rīkotas desmito reizi.

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas