logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Prezidentam pa pēdām…

Aktualitātes • Piektdiena, 2023. gada 18. augusts

„Lasītus ļautiņus kūmās ņēmu,
Kas var uguni saujā nest”. (L.t.dz.).

Šoreiz ne kūmās, bet ceļabiedros - Gudrās sievas Janīnas Kursītes un pa īstam patriota – vēstures skolotāja Roberta Ķipura vadībā – mēs 35 Ulbrokas bibliotēkas ekspedīcijas piekritēji no Stopiņu pagasta un ne tikai, autobusa vizināti - divas dienas atpūtāmies, mācījāmies, izkustējāmies, izdziedājāmies, izsmējāmies!

Programmā Kurzeme – vēsture, sendienas, kultūrvide, kulinārais mantojums.

Tā kā raksta autorei personīgi šis ceļojums bija īpaši īpašs, sakarā ar vairākām apaļām un kantainām jubilejām un saistītām ar vietu apmeklējumiem, ir vienlīdz svarīgi, un arī gods informēt novada ļaudis.

Pirmā diena. LESTENE – baznīca, Brāļu kapi, ansamblis, bunkurs.
SALDUS – Janis Rozentāls, Māris Čaklais un citi atceres cilvēki.
JAUNLUTRIŅI – Jukums Vācietis un pašreiz dzīvojošie viedie ļaudis Viedā ciema veidotāji.
AIRĪTES – Oskars Kalpaks un patriotiskās vietas izveide ar īpašu Afganistānas kauju atveidi – kaujiniecisku nodomu jaunajai paaudzei. TURLAVA un KURŠU Ķoniņi – pēcteču mantojuma atrādīšana un stāsti, kuri lika stipri aizdomāties ikvienam…
KULDĪGA – pilsētas izbaudīšana vakara stundā, vakariņošana un naktsmītnes. Tas viss tikpat kā „ hercoga Jēkaba klēpī”.

Otrā diena.
JŪRKALNE – VĒTRU MUZEJS. STĀVKRASTI, - mūsu „atkarība” no akmeņu skaistuma.
SUITU vietas – īstās, ar dziļu vēsturi, ar mīlestību atvērtas ciemiņiem „Gāču” mājas, kur uzņemta ne tikai filma „Kāzas Alsungā”.
PĀVILOSTA un ZIVIS! – tikko nozvejotas butes, mūsu klātbūtnē žāvētas, ar zvejnieka pievienoto vērtību – smaržu un pilošu un kūpošu.
Pāvilostas muzejs – dzintara dzēriens un „izbrauciens jūrā” kopā ar zvejniekiem, izbaudot jaunās tehnoloģijas. Gide Irīna – muzeja dvēsele ar to visu mūs iepazīstināja, ar gandarījumu stāstīdama, ka iepriekšējā dienā to pašu baudījis mūsu PREZIDENTS … mēs – prezidentam pa pēdām.

Divas dienas ZINOŠU, PATRIOTISKU, SIRDSGUDRU, LABESTĪGU, SAPROTOŠU, ATBALSTOŠU cilvēku vidū! Visam pāri dziesmas, humors un mielastu baudīšana pār pārēm! Jauks ceļojums – būtu par bālu, par maz teikts! Piedzīvojām stāstus un satikām ļaudis „KAS VAR UGUNI SAUJĀ NEST”.

Manas sajūtas – Esmu kā vērtību piepildīts trauks, pāri dzirksteļo dziesmas, humors, gaidāmais tikšanās prieks nākamgad! Nevaru nepieminēt mūsu īpašos „ LASĪTOS ĻAUDIS”, kurus komfortablā autobusā droši un cēli izvizināja šoferis Gints.

Šīs vasaras ceļojums bibliotēkas vadītājas Daigas, kas ikdienā nereti darbojas arī kā psihologs un sociālais darbinieks, īstenojies uzticībā ar Janīnu Kursīti. Jau daudzu gadu garumā zināma abu sadarbība literārās kultūrvides aktualizēšanā, rakstu zīmju radīšanā, arī lielās jostas izzināšanā.

Arī šoreiz, kopā, kā vienā elpas vilcienā, izdzīvojām divas bagātas dienas – bez domstarpībām, mūsu Māras apkalpoti, mūsu puišu humora piepildīti.

Katram bija iespēja izteikt savas sajūtas un atziņas un kas nav maz mūsdienās – kārtīgi paēst! Kulinārais mantojums ar uzviju! Griez seju pret sauli un neredzēsi ēnas!

Ar gandarījumu šo visu apkopoja un tālāk nodeva Ulbrokas bibliotēkas domu biedre Vija Neimane

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas