logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Literatūras un kultūras debesis

Aktualitātes • Ceturtdiena, 2023. gada 20. jūlijs
2023. gada 19. jūlijā Ulbrokas bibliotēkā viesojās Ropažu novada pašvaldības sadraudzības pilsētas Ukrainā – Bojarkas delegācija – 25 bērni un 5 pieaugušie. Bojarka ir pilsēta Ukrainas ziemeļos Kijivas apgabala Fastivas rajonā, 23 km no galvaspilsētas un apgabala centra Kijivas.

Tikšanās laikā bibliotēkas darbinieces veidoja sarunu un tiltu rakstītā vārda un tautisko zīmju spēka simboliem. Latvijas kultūras kanona vērtības ir izcilāko un ievērojamāko Latvijas mākslas darbu un kultūras vērtību apkopojums dažādās nozarēs, arī literatūrā un mūzikā. Emīla Dārziņa skaņdarba “Melanholiskais valsis” atskaņošana mūs vienoja ar savu vienkāršību, sirsnību un jūtu patiesumu. Turpmākais sarunas pavediens atklāja latviešu autoru literāro darbu pamatvērtības. Dzintars Tilaks, Vizma Belševica, Nora Ikstena – grāmatas, kas adresētas skolas vecuma lasītājiem, pieminot mūsdienas, kad jādomā par izdzīvošanu. Mūsuprāt, bibliotēka ir vieta, kur ikviens var rast spēku, mierinājumu, ticību, mīlestību, iedvesmu, pārliecību, patvērumu un piederību.

Ulbrokas bibliotēkas krājumā ir vairākas ukraiņu autoru grāmatas, latviešu autoru grāmatas par Ukrainu un pasaku izlase. Tikai piecas no tām ir ukraiņu valodā. Esam pateicīgi viesiem par dāvinājumu, saņemot grāmatas ukraiņu valodā, kas domātas šeit dzīvojošajiem ukraiņiem un drīzumā tiks iekļauts bibliotēkas krājumā.

Mūsu spēka vārdi draugiem ir arī latviskās rakstu zīmes vietējas nozīmes kultūras kanona jostas stāstā. Bibliotēkā darinātā josta ir iedzīvotāju un viesu ieguldījums, novada un Latvijas (ne)materiālā kultūras mantojuma un kultūrvides veidošanā. Viesus silti apņem rakstu zīmju kamols un mūsu skatienā jaušams atbalsts, ticība un satikšanās prieks zem mierīgām debesīm. Dziļi sirdī - spēka vārdi Ukrainas valsts pastāvēšanai un neatkarībai. Lai mūs arvien vieno rakstītā vārda un tautisko zīmju spēks!

Daiga Brigmane,
Ulbrokas bibliotēkas vadītāja

Aktualitātes

Darba laika izmaiņas

Lasīt vēl

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas