logo
PROJEKTI KONTAKTI DZEJAS DIENAS RESURSI

Digitālā nedēļa 2024

Aktualitātes • Piektdiena, 2024. gada 3. maijs

Šī gada Digitālās nedēļas apmācības patiešām bija veltītas tam, lai ne tikai zinātu dažādus resursus, bet lai dotu cilvēkiem iespēju ikdienu padarīt vieglāku.

13. maijs – Digitālā nedēļa savu uzrāvienu sāka jau ar pirmdienu, kur nodarbības “Atrodi Ulbrokas bibliotēkā apslēptos Stopiņu pagasta dārgumus” ietvaros jebkura vecuma interesenti varēja izzināt – uzzināt - apzināt pagasta kultūras mantojuma novadpētniecības materiālus, resursus un to meklēšanas iespējas klātienē bibliotēkas telpās un digitālajā vidē, darbojoties individuāli vai grupā un pārbaudīt savas prasmes un zināšanas interaktīvajā vidē, izmantojot viedierīces. Rezultātā visi bija gandarīti, jo meklētie “dārgumi” tika atrasti, bet visvairāk priecēja kopā būšana un saturīgi pavadītais laiks un, domājams, apgūts kaut kas jauns.

14. maija pēcpusdienā Ulbrokas bibliotēkā viesojās Ropažu novada pašvaldības Digitālo mediju speciāliste Laura Šīrante, lai stāstītu par Ropažu novada mobilo lietotni. Lai gan daļa no apmeklētājiem lietotni izmanto ikdienā, tomēr bija nianses, kas svarīgas, kā tam, kurš tikko lejupielādējis minēto lietotni, gan tam, kurš to izmanto ikdienā. Jāsaka, ka tās lietošana nemaz nav sarežģīta un katram no mums viegli nolasāma. Nodarbībā tika stāstīts par to, ko mobilajā lietotnē var atrast, kādas iespējas tā sniedz, kādas ir tās sadaļas. Piemēram, šeit ikviens var atrast elektroniskas iesniegumu formas, izgūt procentu atlaidi dažādiem novada organizētiem pasākumiem un arī privātuzņēmēju piedāvājumiem, kā arī uzrakstīt ierosinājumu, ja šķiet, ka kaut kas tiek darīts nepareizi. Jāpiemitina, ka lai saņemtu atlaides, Jums jānoformē elektroniska (ar bankas rekvizītu palīdzību) vai lietiska Ropažu novada iedzīvotāju karte. Bez tam, te var aplūkot tuvākus un tālākus pasākumus, aktualitātes, kas saistītas ar tūrismu, aptaujas un publisko apspriežu sarakstus. Jāatzīmē, ka gandrīz ikvienai informācijai pieejami filtri, lai to sakārtotu pēc nepieciešamās tēmas. Par nopietnākām problēmām varam ziņot pašvaldības policijas sadaļā, kur ir gan vietējā policijas iecirkņa numurs, gan visā valstī lietojamais 112. Kopumā vietne ir ātrs un efektīvs ceļš, kādā izgūt novada informāciju.

15. maija skaistā, saulainā pēcpusdienā pievērsāmies kaut kam ļoti mākslīgam, bet noderīgam ikviena cilvēka darba pienākumos un ikdienas izklaidē – mākslīgajam intelektam. Mākslīgais intelekts īsumā formulējams kā “datorsistēma, kas spēj apstrādāt informāciju, mācīties no datiem un izpildīt uzdevumus, kas citādi prasītu cilvēka iejaukšanos”. Šādu atbildi mums sniedz MI rīks Copilot. Mākslīgā intelekta aizmetņi sastopami jebkurā elektroniskā ierīcē, taču šobrīd varam teikt, ka tas ir moments, kad šādas un līdzīgas ierīces sevi saprogrammē pašas. Tostarp tas notiek vietnēs, kuras apskatījām kopā ar interesentiem. Lai gan ne vienmēr te izgūstama precīza informācija un tā allaž jāpārbauda, tomēr pamatu pamatos vietnēs, kuras atrodamas klātpievienotajā prezentācijā izgūstama teksta un skaitliska informācija, kā arī attēli – statiski un kustīgi. MI rīki mēdz būt gan maksas, gan bezmaksas. Maksas rīki ir precīzāki un drošāki, bet arī bezmaksas rīki neatpaliek. Daudzos no mākslīgā intelekta rīkiem iespējams pievienot dokumentus, attēlus un ierunāt savas vēlmes ar balss palīdzību. Lai gan pēc zinātnieku domām esam MI pirmā viļņa virsotnē, tomēr vēl nevaram runāt par to, kā par lietu, kas pilnībā aizstās cilvēka domāšanas procesus un darbību. Par šo tēmu varat lasīt arī taustāmā resursa, bibliotēkas krājumos pieejamā izdevuma Daniela Saskinda grāmatas “Pasaule bez darba” lappusēs. Pagaidām MI ir resurss, kuru ar tā rezultātu skrupulozu atlasi izmantot mācībās, darbā un visvairāk jau ikdienas procesos. Atgādinām, ka daudzas tiešsaistē pieejamās tīmekļa lapas un rīki darbojas ar Google kontu, tāpēc vēlams tādu izveidot un neaizmirst paroles vai e-pasta adresi. Tā noderēs ne tikai MI rīku lietošanā!

Kā vienmēr, aicinām kā bibliotēkas reģistrētos lasītājus, tā tos, kuri izmanto bibliotēkas maksas pakalpojumus jautāt par lietām, kas saistītas ar interneta izmantošanu un jo īpaši bibliotēkas resursiem! Iespēju robežās bibliotekāres palīdzēs vai norādīs, kur Jūs interesējošo informāciju izgūt.

Jolanta Bērziņa un Ieva Mūrniece,
Ulbrokas bibliotēka
2024. gada 16. maijs

Izstāde

Literatūras izstāde "Dalī sapņojumi"

Lasīt vēl

Izstāde

Zīmējumu izstāde "Pa spalvai"

Lasīt vēl

Ziņu arhīvs

Visas ziņas